Tuesday, July 15, 2008

“Kick-Start” Rakan Masjid UTP


Tahniah saya ucapkan kepada Kepimpinan Rakan Masjid Universiti Teknologi PETRONAS sesi 2008/2009 atas permulaan gerak kerja yang baik. Kepimpinan baru kali ini kelihatan begitu segar dengan memulakan dengan program rasmi pertamanya iaitu Bengkel Profesionalisme Mahasiwa Islam pada 14 Julai yang lepas dan hari sebelumnya diadakan perkongsian dengan pimpinan lepas. Bahkan bengkel tersebut menjemput :

Tn. Hj. Mohamed Noor Rosli Baharom; Director, Student Support Services.

Dr Ahmad Kamil Mahmud; Head, Information & Communication Tech. / Business Information Systems.

Mr. Fakhizan Romli; Lecturer Electrical & Electronic Eng.

Saya sempat menghadiri kedua-dua sesi walaupun tidak sepenuh masa, tetapi banyak perkara yang baru dan agresif yang dirancang sehinggakan meletakkan Key Performance Indicator (KPI) hingga peringkat antarabangsa. Orang kata “Shoot the star at least you get the moon”, mungkin Rakan Masjid UTP boleh dapat keduanya jika memberi komitmen yang tinggi, InshaAllah.


Saya telah terlibat dalam Rakan Masjid secara rasmi selama 3 tahun, sejak dari tahun persediaan. Jatuh bangun Rakan Masjid saya pernah lihat, rasai dan bebani. Bukan mudah menggalas menyampaikan risalah Islam kepada masyarakat kampus yang mempunyai berbagai latar belakang :

Golongan Profesional dan intelektual iaitu pentadbir, pensyarah dan pelajar.

Golongan bukan Islam.

Pelajar luar negara.

Staf sokongan; Pengawal Keselamatan, Staf kolej kediaman.

Ahli Qariah Masjid An-Nur.

Sengaja saya sebutkan satu persatu golongan ini dengan harapan fokus Rakan Masjid tidak tertumpu hanya kepada golongan sasar tertentu. Lebih lagi, mereka bukan semuanya boleh menerima pendekatan yang sama dan ada yang prejudis terhadap Islam dan program-program Islamik. Tidak lupa juga cabaran di peringkat dalaman dari segi pengurusan, kewangan dan paling penting kualiti ibadah ahli Rakan Masjid sendiri !! Jangan hanya sibuk mengubah orang lain, lupa akan diri sendiri !!

Saranan saya selaku bekas kepimpinan:

Mengutamakan pembangunan Fardhu ‘Ain; Inilah keistimewaan Rakan Masjid dan inilah sepatutnya mainstream Rakan Masjid. Macam kita jual produk yang pesaing lain tak jual tentu kita dapat untung. Rakan Masjid satu-satunya yang membawa produk Islam di UTP. Banyak persoaalan tentang zakat dan muamalat contohnya yang masih diambil ringan.


Mengutamakan kerja hasil dari propaganda; Mudahnya bukan nama yang kita cari. Jangan meletakkan kayu ukur yang kita pencapaian pada peringkat tinggi itu kita berjaya. Kita perlu fokus usaha kita memperkenalkan Islam kepada sekitar barulah pergi lebih jauh. Macam seorang ayah perlu menasihati anaknya dahulu sebelum anak jirannya.


Risalah yang jelas; Berhikmah yang terbaik adalah jelas dan tidak berlapik-lapik. Kadang-kadang kita terlalu bersifat kontemporari kononnya memenangi hati mad’u sehingga mesej sukar dijelaskan.


Kuatkan aspek pengurusan; Jangan bercita-cita bertemu musuh, kalau kita sendiri kurang bersedia. Sekalipun kita kuat pun Rasulullah SAW pesan jangan bercita-cita bertemu musuh.

Sekadar lontaran pendapat dan saya optimis dengan Rakan Masjid kali ini dapat memberikan kesan efektif dalam gerak kerja. Wallahua’lam.

3 comments:

Anonymous said...

salam...

first of all congrate to zul sebb berjaya mengahasilkan blog yang pd pndangan ana mempunyai potensi yg sgt besar...

teruskan usaha dakwah, walaupun ke titisan "keyboard" yang terakhir...

rabsani said...

salam

zul ...da ade blog skg.. nice2...
boley la share ilmu&pngalaman kat sini...

insyaAllah sama2 kita istiqamah di jalan ini :)

Mudzil said...

selamat datang ke dunia blogger.. :)