Monday, August 4, 2008

Menghafaz Al-Quran (1)

InshaAllah pada penulisan kali ini saya ingin berkongsi tentang cara-cara untuk menghafaz Al-Quran. Walaupun saban hari jadual kita padat dengan bermacam-macam aktiviti, tapi perlu ambil perhatian berkaitan dengan Al-Quran.

Ramai dikalangan kita hari ini mengatakan bahawa ingin menegakkan Al-Quran dan Sunnah Rasul SAW tapi diri kita sendiri tak menjadikan hafalan Al-Quran ini satu budaya. Golongan sahabat dulu berlumba-lumba menghafal isi kandungan dan cuba memahaminya, jauh berbeza dengan pendakwah hari ini.

Moga-moga ini satu muhasabah kepada diri sendiri terutamanya, dan boleh dijadikan panduan untuk kita menghafaz al-Quran ataupun surah-surah lazim.


Bab 1-Persediaan Menghafal Al-Quran

Persiapan Mental dan Penyucian Jiwa

Menghafaz Al-Quran ataupun surah-surah lazim di dalamnya adalah pekerjaan yang sangat berat. Seorang penghafaz dikatakan baru sahaja memulakan kerjayanya sebagai seorang Al-Hafiz jika sudah menghafaz 30 Juzuk, sangat berbeza dengan bidang-bidang akademik lain.

Pesan Imam Al-Ghazali dalam kitab Ihya’ ‘Ulumuddin

“Seseorang penghafal Al-Quran ketika memulakan membacanya maka sebaik-baiknya hendaklah ia menghadirkan dalam hatinya tentang keagungan Allah SWT, dan hendaklah ia sedar bahawa apa yang dibacanya itu bukanlah ucapan manusia.”


Mempunyai Perhatian Yang Tinggi Terhadap Al-Quran

Kayu pengukur seseorang dikatakan memiliki ihtimam yang tinggi terhadap Al-Quran boleh dikenal pasti menerusi sikap-sikap dan usaha seseorang untuk mendekatkan dirinya kepada Al-Quran. Contonhnya, ia selalu menjadikan Al-Quran sebagai budaya bacaan setiap hari, sentiasa mengikuti aktiviti berkaitan Al-Quran seperti Majlis Tahfiz, kuliah tafsir dan tasmi’.

Boleh juga dikatakan mereka ini mengumpul siri-siri Imam pembaca Al-Quran, naskah Al-Quran di bawa kemana-mana dan sentiasa simpan sebagai koleksi MP3.


Bijak Menguruskan Masa

Sebaiknya calon penghafal Al-Quran mesti mengetepikan hal-hal yang bersifat hiburan apatah lagi jika ianya melalaikan. Wajar Mengurangkan masa tidurnya dengan bangun awal pagi Qiyamullail untuk mengulangkaji hafalan.


Tabah Menghadapi Kesusahan.

Sememangnya kehidupan didepani dengan cabaran silih berganti. Perjalanan menuju cita-cita mulia ini tidaklah semudah dan seindah apa yang dibayangkan. Baik peniaga, guru, pensyarah dan pelajar mempunyai masalah tersendiri dalam masa untuk menghafal, mengulang kaji dan menghadapi berbagai-bagai dugaan hidup.

Firman allah SWT :

“Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia berada dalam (keadaan) susah payah.”(Al-Balad,4)


Penyucian Jiwa Dengan Qiyamullail

Pada tengah malamlah perasaan khusyuk membelah cakrawala hati dan lebih mudah menerima sesuatu yang suci iatu ayat-ayat Al-Quran.

“Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (Al-Isra’ : 79)


Penyucian Jiwa dengan Berpuasa

‘Ibadah puasa merupakan suatu riadhah yang sangat baik kepada calon-calon al-Hafiz. Kebiasaan puasa sunat patut dikekal bukan sahaja kepada al_Hafiz dan al-Hafizah bahkan para pelajar yang sedang menuntut ‘ilmu.

Sabda Rasul SAW:

“Berpuasalah kalian maka kamu akan menjadi sihat”

Kemampuan menahan lapar, haus dan syahwat akan menambah daya da kekuatan seseorang di dalam mengendalikan nafsu dan emosiyang membawa kepada perkara maksiat dan mungkar. Setelah itu, timbullah sifat-sifat terpuji seperti sabar, kasih-sayang, redha dan banyak lagi.


Penyucian Jiwa dengan Zikrullah da Do’a

Cukup banyak dalil-dalil dalam Al-Quran yang mengajak manusia supaya sentiasa berzikir mengingati tuhan pencipta alam semesta, yang menjadikan setiap masalah dan bala dan Dia jugalah yang mampu menyelesaikannya.

“Berzikir (ingatlah) kamu sekalian kepada-Ku, nescayaAku akan sentiasa mengingatimu” (Al-Baqarah : 152 )

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah) bahawasanya Aku adalah Zat Yang Maha Dekat. Aku mengjabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdo’a kepada-Ku” (Al-Baqarah : 186 )

Semoga bermanfaat, Wallahua'lam

1 comment:

mujahidmuda said...

alhamdulillah, post2 sebigini jarang ada di laman2 blog yg sibuk dengan agenda politik...tahniah zul...teruskan usaha anda walau dalam kesibukan...